Exotická jídla doma: Soto Ayam

Čtení na: 3 min.

Polévka z Indonésie nejenže skvěle chutná, ale také zasytí i jako hlavní jídlo.

Suroviny

Uvádím množství zhruba na 4 porce.

Vývar

  • Kuřecí maso (2 stehna)
  • Mrkev (2)
  • Celer
  • Cibule
  • Nové koření
  • Citronová tráva
  • Sůl

Pasta

  • Zázvor (odhadem tak 100g)
  • Šalotka (3-5 podle velikosti)
  • Česnek
  • Kurkuma
  • Kari koření
  • Chilli
  • Olej

Pro závěrečnou přípravu

  • Rýžové nudle (vlasové, 2-4 “porce”)
  • Rajčata (používám cherry rajčata, ale mohou být i klasická)
  • Vejce (1-2)
  • Mungo výhonky (1 balení)
  • Kokosové mléko (200 ml)
  • Smažená šalotka (volitelné)
  • Limetka (volitelné)
  • Jarní cibulka (volitelné)

Postup

Vývar

Jedná se o klasický vývar, všechny suroviny dáme do hrnce s vodou a vaříme minimálně hodinu (některé recepty na internetu uvádějí kratší časy, ale je důležité, aby se kuřecí maso správně uvařilo a šlo následně hladce oddělit od kostí). Po uvaření scedíme vývar do menšího hrnce, mrkev a kuřecí stehna dáme bokem. Po vychladnutí (alespoň částečném) natrháme kuřecí maso na menší kousky.

Pasta

Mezitím, co se nám vaří vývar, tak si nachystáme kari pastu. Zázvor si nastrouháme, nakrájíme šalotku (nemusí být úplně na jemno) a česnek. Pokud máme, pak nakrájíme i chilli papričku, případně lze použít alternativně sušenou nebo drcenou. Na oleji postupně restujeme šalotku se zázvorem, přidáme česnek a chilli a do směsi pak vmícháme kurkumu a kari koření. Stačí asi tak 10 minut, pak směs necháme trochu vychladnout a rozmixujeme na pastu.

Pastu pak vmícháme do připraveného vývaru a přidáme kokosové mléko pro zjemnění chuti.

Závěrečná příprava

Vejce si předem uvaříme, pak rozkrájíme na půlky či čtvrtiny (záleží, jak velký máme hlad 🙂 ). Nakrájíme si rajčata. Mrkev z polévky nastrouháme (tohle v originále myslím není, ale proč nezužitkovat mrkev z vývaru). Uvaříme si rýžové nudle (vlasové) – obvykle stačí vařit jen asi 2 minuty. Množství opět záleží, kolik chcete. Já dávám obvykle poloviční porci. Do misky vložíme uvařené nudle, kuřecí maso, rajčata, mrkev, výhonky mungo, vejce a zalijeme horkým (ideálně skoro vroucím) vývarem. Ten nám ohřeje ostatní suroviny a polévka budu mít pak ideální teplotu.

Nakonec se přidává limetka (v Indonésii to bylo tak asi v polovině případů, osobně nedávám), posype se smaženou šalotkou (to je naopak hodně typické, ale osobně mi zrovna tohle nechutná, takže vynechávám) a nakonec odzdobíme ještě něčím zeleným – třeba jarní cibulkou (pokud zrovna nic čerstvého doma nemáme, tak se samozřejmě obejdeme i bez toho jako na mých fotkách).

Příprava, ač se zdá jednoduchá, zabere nějaký ten čas. Hlavně vaření vývaru. Ale pokud už máme vše nachystané, tak samotná příprava na servírování už spočívá jen v ohřátí vývaru a vložení surovin do misky, což nezabere více než 10 minut.

Napsat komentář