Poletím nebo ne? Aneb jak fungují “koronavirové semafory”

Čtení na: 3 min.

Podle čeho se rozhoduje, do které země nás pustí a do které ne? Jak se připravit na možné změny barev?

Český semafor

Aktualizovanou mapu naleznete například na tomto odkazu. Tento semafor nám říká, jaké podmínky platí pro nás při návratu ze zahraničí. Momentálně jsou všechny státy kromě Švédska zelené, a tak po návratu z nich nejsou potřeba testy ani karanténa. Tento semafor ale neříká nic o tom, jestli nám do cílové země vůbec pustí. Každý stát má totiž nějakou formu svého semaforu, a tak je potřeba sledovat obojí, ideálně na webu https://www.cestujlevne.com/mapa-covid19. Pro větší podrobnosti doporučuji také stránky ministerstva zahraničních věcí.

Ještě k českému semaforu. Politici bohužel nebyli nikdy schopni vysvětlit, jak funguje. Proč se třeba Portugalsko přebarvilo z oranžové přes červenou a opět oranžovou až do aktuální zelené barvy? Přitom si země drží poměrně stabilní vysoké nárůsty po celou dobu. Hlavní hygienička nastínila v rozhovoru s Českou Televizí, že porovnávají průměrné denní přírůstky za poslední týden přepočtené na milion obyvatel vzhledem k situaci u nás. A tak paradoxně k finálnímu odbarvení Portugalska mohla přispět i zhoršená situace u nás.

Vzhledem k výše popsanému principu fungování semaforu tedy platí, že čím více nových případů koronaviru u nás, tím menší šance, že by se některá země měla přebarvovat na červeno. To zní jako dobrá zpráva, ale…

Semafory jiných zemí

Zahraniční “semafory” fungují podobně, a tak už si všimli třeba ve Slovinsku, že situace v Česku není až tak růžová, a tak se komplikují dovolenkové plány mnoha Čechů. Dá se očekávat, že pokud se situace na Karvinsku výrazně nezlepší, dostane se Česko na “černou listinu” mnoha dalších zemí. Některé státy mají dokonce specifikované podmínky, za jakých je jiný stát považovaný za bezpečný. Například Lotyško specifikovalo hranici 15 nových případů na 100 000 obyvatel za poslední týden. Tento přístup se mi líbí, protože jsou jasně dané podmínky, které navíc nejsou vztažené k domácí situaci, a tak je snadné i pro laika odhadnout, že kupovat si na příští týden letenky do Lotyšska v momentě, kdy máme 300 nových případů za den, nedává smysl.

Co když letím z Rakouska?

Proč to vlastně píšu? Mám koupené letenky z Vídně do Lisabonu na začátek srpna, a tak sleduji právě i Portugalsko a je sice hezké, že na českém semaforu už má zelenou, ale Rakousko má svůj systém, podle kterého dokonce letadla z Portugalska nesmí přistát na území Rakouska. Nedávno proběhla médii zpráva, podle které to vypadalo jako naprostá novinka, ale pravdou je, že tento “landing ban” pro Portugalsko už je tam hodně dlouho. Rakousko jen vydává tyto zákazy vždy na následujících 14 dní, a tak předchozí platil do konce června a aktuální do poloviny července s tím, že se vše samozřejmě operativně mění. Rakouská pravidla naleznete zde: https://www.bmk.gv.at/service/corona/einreisebestimmungen.html

Porovnáváme neporovnatelné

I na příkladu trojice Česko, Rakousko a Portugalsko jde vidět, jak odlišně se jednotlivé “vládní semafory” liší. Zcela upřímně, ačkoliv to říkám nerad, tak rakouský přístup dává větší smysl, pokud se podíváme čistě jen na počty nakažených v Portugalsku. Naopak česká varianta připomíná spíše červnové počasí plné nečekaných bouřek.

Je na tom ale Portugalsko opravdu tak špatně? Ano i ne. Počty nakažených totiž nemusí nutně odpovídat počtům lidí s prokázanou nákazou. A když se podíváme na statistiky počtu provedených testů, tak zjistíme, že Portugalci i v těchto dnech jsou schopni se přiblížit 15 000 testů za den s průměrných záchytem 300 nakažených. U nás jsme schopni podobné množství nakažených odhalit třeba jen 3 000 testy. Je tedy dost dobře možné, že Portugalci jen lépe testují a odhalují bezpříznakové jedince?

Možná jedinou metrikou, která skutečně vypovídá o vážnosti situace, bude počet hospitalizovaných. A tady se aktuálně jak Česko, tak Portugalsko, drží zhruba na 3% z počtu aktivních nakažených. Zdá se tedy, že Portugalsko si na své skutečné otevření světu ještě chvilku počká…

Odkazy

Portugalské statistiky: https://covid19.min-saude.pt/ponto-de-situacao-atual-em-portugal/

Globální srovnání: https://www.ecdc.europa.eu/en

Napsat komentář