Nejlepší jídla na mých cestách

Čtení na: 4 min.

K cestování a poznávání cizích zemí a kultur bezesporu patří také jídlo. Občas může být tak odlišné, že se člověk až bojí ochutnat (a někdy je tento strach oprávněný). Avšak dost často jsem se setkal s něčím, co mi nesmírně chutnalo a dnes mi nebývá, než vzpomínat. I když samozřejmě existují i jiné možnosti: vrátit se na „místo činu“, najít exotickou restauraci u nás a nebo si to prostě uvařit sám… Ale o tom někdy příště.

Dopředu upozorňuji, že tento žebříček je samozřejmě čistě záležitostí osobních chutí a preferencí a určitě vůbec nezáleží, jestli se jedná o jídlo za 20 Kč na špinavé ulici, hamburger v McDonalds nebo naopak nějaká specialita v drahé restauraci. Většinou se tedy nejedná o nic sofistikovaného a také zdravého, ale to už tak u jídla bývá.

7. Knedlíčky v čínské Xianu

V Číně jsem ochutnal spoustu různých jídel a upřímně nejvíce mi stejně chutnala „obyčejná“ každodenní strava u hostitelské rodiny. Kromě toho ale nejraději vzpomínám na knedlíčky plněné masovo-zeleninovou směsí vařené v páře, které jsem si koupil v malém bistru blízko nádraží v Xianu. Podobné jsem jedl i později na jiným místech, ale chuťově už nikdy tak dobré. Zkoušel jsem také vařit doma. Chuť byla dobrá, ale vzhledově jsem se originálu ani nepřiblížil…

6. Smažené krevety v čínském Changzhou

Ilustrační obrázek, zdroj igurmet.cz

Ačkoliv mám moře rád a často navštěvuji destinace jihovýchodní Asie, ne vždy si dávám k jídlu mořské plody. Rád ale vzpomínám na návštěvu japonské restaurace Jizhao v Changzhou (Čína), kde jsem měl možnost vyzkoušet smažené krevety a bohužel netuším, v čem to bylo obalované, ale bylo to výborné.

5. Classic Grilled Chicken Burrito v Del Taco

Zdroj: deltaco.com

V záplavě amerických fast-foodů se nám nejvíce líbilo Del Taco. Příjemná změna oproti klasickým hamburgerům a na rozdíl od Taco Bell není Del Taco až tak známé a rozšířené. Konkrétně kuřecí burrito bylo chuťově výborné a navíc taky na místní poměry levné. V nabídce má Del Taco najdete také výborný salát s avokádem, pokud nejste příznivci tortily. Bohužel tento řetězec nenajdeme jinde než na západě USA.

4. Zanzibar „pizza“

Zdroj: yummy.co.ke

Jedná se o klasický streedfood, který najdete třeba na „náměstíčku“ v Nungwi na Zanzibaru. Do klasického těsta z mouky a vody se vloží směs masa a zeleniny, k tomu se přidá třeba i tavený sýr a vejce. To celé se zabalí, opeče z obou stran, pak nakrájí na malé kousky a může se jíst. Obvykle si tohle jídlo lidé berou s sebou, protože místa k sezení je méně než zájemců o tento pokrm.

3. Nasi Goreng

Prostě smažená rýže. Obyčejné jídlo, které vám v Indonésii dají klidně i na snídani. Kromě rýže a masa (případně mořských plodů) je obvykle součástí také sázené vejce. Obecně lze říci, že je to pokrm připravovaný z toho, co je zrovna k dispozici nebo co zbylo z ostatních jídel. A protože jsme stále v Asii, bývá i Nasi Goreng obvykle pikantní.

2. Kottu Roti

Na Srí Lance mají také jídlo, které se připravuje „ze zbytků“ a je jím Kottu Roti. „Roti“ je něco jako indická placka a „kottu“ znamená nasekaná. Zajímavý je hlavně způsob přípravy spojený právě se „sekáním“ a nezaměnitelným zvukovým doprovodem. Kromě zmíněné placky je hlavní ingrediencí také kari (nejčastěji kuřecí, ale klidně i bez masa), potom zelenina (zelí, cibule, česnek, mrkev a zázvor), vejce a také občas a za příplatek tavený sýr. Chuťově mi to připomínalo výše zmíněnou „pizzu“ ze Zanzibaru, ale rozhodně to bylo pálivější. Kottu Roti je jedním z jídel, které si z oblibou dělám i doma, jen místo sekání si vše musím nakrájet na malé kousky předem. A kuřecí maso mám bez kostí, na rozdíl od originálu…

Pokud vás zajímá originální způsob přípravy, mrkněte se na video na Youtube, například zde: https://www.youtube.com/watch?v=4DsvQoSp7DQ

1. Soto Ayam

Indonéská polévka Soto Ayam je moje nejoblíbenější polévka vůbec. Není to taková ta tradiční česká polévka, kterou si dáme před hlavním chodem, ale naopak je to přímo hlavní chod. Základem je vývar (kuřecí), do kterého se přidá pikantní směs připravená ze šalotky, česneku, chilli, zázvoru a dalších ingrediencí pro zvýraznění chuti. To celé se nakonec zjemní kokosovým mlékem. Polévka se pak připravuje tak, že se do misky vloží kuřecí maso (to, které se uvařilo při přípravě vývaru), uvařené vejce, rýžové nudle, rajčata a mungo výhonky a celé se to zalije výše zmíněným „vylepšeným“ vývarem. Opět se jedná o jídlo, které si poměrně úspěšně vařím i doma.

1 komentář: „Nejlepší jídla na mých cestách

Napsat komentář